II Jornades de Cultura Popular i Tradicional de les Illes Balears

Els dies 3 (divendres) i 4 (dissabte) de novembre de 2017 se celebraran les II Jornades de Cultura Popular i Tradicional de les Illes Balears, que tendran lloc a l’illa d’Eivissa.
Aquestes Jornades es fan per iniciativa del Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de les Illes Balears, adscrit a la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, amb la col·laboració i el patrocini de la mateixa Conselleria del Govern de les Illes Balears i del Consell d’Eivissa. Formen part d’un cicle de quatre jornades que està previst que es desenvolupin amb periodicitat anual i rotació entre les illes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. Les primeres jornades, celebrades l’any passat a Mallorca, tractaren del marc conceptual i normatiu de la cultura popular i tradicional, i del patrimoni immaterial.
Enguany, les II Jornades tendran com a tema principal les línies de recerca i la metodologia de la cultura popular i tradicional i es duran a terme a la seu del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera (Secció del Puig des Molins, Via Romana, 31, Eivissa).
Dividides en blocs temàtics (paisatge, alimentació, etnoliteratura i etnomusicologia), després d’una primera ponència introductòria, cada bloc de les Jornades serà encetat per un especialista en la matèria, al qual seguiran ponents de les Illes Balears per tractar més específicament la temàtica des del punt de vista illenc.
Participaran com a ponents en matèria de cultura popular i tradicional, tant d’àmbit local com nacional, Roger Costa, Joan Reguant, Miquel Camps, Maria Cifre, Carme Oriol, Xavi Gomila, Jaume Guiscafrè, Jaume Ayats, Amadeu Corbera o Jaume Escandell, entre d’altres.
Està obert el termini perquè els interessats que vulguin assistir a aquestes Jornades puguin inscriure-s’hi a través del web de la Direcció General de Cultura: http://dgcultur.caib.es, a l’apartat “Cultura Viva. Patrimoni Immaterial Illes Balears”. En aquest enllaç també s’hi podrà consultar el programa definitiu.

El matí de la primera jornada es dedicarà a les relacions entre patrimoni i paisatge, amb ponències entre les 9.30 i les 13.30 hores. Els conferenciants seran Roger Costa Solé, de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de la Generalitat de Catalunya; Joan Reguant, coordinador de diverses candidatures a Patrimoni Mundial de la Unesco; Maria Cifre Sabater, de la School of Anthropology & Conservation de la Universitat de Kent; Miquel Camps Taltavull, coordinador de Política Territorial del GOB Menorca, i l’eivissenc Antoni Ferrer Abárzuza, del Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana de la Universitat Autònoma de Barcelona.

La tarda estarà dedicada a la etnoliteratura, amb ponències de Carme Oriol Carazo, del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili; Xavi Gomila Pons, de la Secció de Llengua i Literatura de l’Institut Menorquí d’Estudis, i Jaume Guiscafré Danús, cap del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB.

Dissabte només hi haurà sessió al matí, amb xerrades sobre etnomusicologia de Jaume Ayats i Abeyà, director del Museu de la Música de Barcelona; Jaume Escandell Guasch, de l’Àrea de Cultura i Patrimoni del Consell de Formentera; el músic Bep Cardona Truyol; Jaume Mascaró Pons, president del Consell Científic de l’IME, i Amadeu Corbera Jaume, professor de musicologia al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears.

La jornada es tancarà amb un debat, moderat pel president del Cacpt, Andreu Ramis Puiggros), en què participaran tots els ponents i faran les conclusions i propostes per jornades futures.

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

Les jornades tindran activitats complementàries, entre les quals destaca el Festival de Folk organitzat pel Consell d’Eivissa a l’auditori de Cas Serres i que tindrà una actuació cada dia a les 21 hores. Divendres actuarà el grup Us d’Abaixo, dissabte Xose Luis i Aliboria i el diumenge l’Orquestra Sondeseu, que tancarà les jornades. A més, en la tarda de divendres s’ha programat una visita guiada al Museu Monogràfic des Puig des Molins i en la de dissabte a Museu Etnogràfic de Can Ros, amb una demostració de ball pagès amb sa Colla de Sa Bodega de Vila, un concert d’Uc i un tast de gastronomia local.

MÀSTER CLASS DEMOSTRATIVA de multipercussió TRADICIONAL GALEGA:

tècniques bàsiques de tejoletas, paella, llauna, pandero quadrat, pandero rodó, petxines, aixades, pandereta, charrasco, i molts més. Tocs bàsics de cada un dels instruments, a través d’algun els temes que interpreta el grup en el seu disc i en el directe, acompanyat de demostració de ball tradicional galego (Muiñeira, jota o Maneo).

Els instruments són en part ia més de la pandereta, pandero i charrasco .., útils quotidians: de cuina (paella, llauna de pebre vermell), eines de conreu (aixades tocades amb pedres), etc.

Amb tot es feia i es fa percussió a Galícia.

La resta de la de la programació del Festival Folk, aixi com també les activitats i els inscripcions per a les II Jornades de Cultura Popular i Tradicional de les Illes Balears, que se celebressin Paral·lelament a els dies 3 i 4 de novembre al Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera, la podeu trobar als següents ellaços: http://www.caib.es/sites/departamentdecultura/ca/programa_0/

Arxiu de descàrrega -> II Jornades (PROGRAMA)

Cartel-FESTIVAL-FOLK

Recent Posts

Leave a Comment