Actuacions

Per tal de promoure i divulgar la cultura eivissenca, Sa Colla de Can Bonet se centra bàsicament en el ball i la seua música. És per això que participa en les festes patronals de la parròquia de Sant Antoni de Portmany (Sant Antoni, Sant Bartomeu, festes del Carme…) i de la capella de Can Bonet (Sagrada Família), les Festes de la Terra (8 d’agost) junt amb la resta de colles de ball d’Eivissa i a tots aquells indrets on se la convida. Cada quatre anys, col·labora amb l’Ajuntament de Sant Antoni en l’organització del Festival de Ball i Cançons de la Nostra Terra (que es realitza anualment al Cine Regio per les festes del poble). Ha participat diverses vegades al Festival Folklòric Mare Nostrum, convidant alguna agrupació de fora i participant (juntament amb aquestes) a les ballades del municipi de Sant Antoni de Portmany. L’any 2006 va ser l’encarregada de representar Eivissa en l’onzena edició d’aquest festival. L’any 2016, vàrem convidar l’agrupació Coros y Danzas Castiella, de Cabezón de Pisuerga (Valladolid), a participar en aquest festival.

També, per part de la nostra associació, s’han recuperat dos festes antigues, com són les ballades populars a pous i fonts. Des de l’any 1996, la ballada a la font coneguda com es Broll de Buscastell, té lloc el cap de setmana després de l’onomàstica de Sant Jaume (25 de juliol). La festa as pou des Escarabats, també a la vénda de Buscastell, se celebra el diumenge posterior a l’onomàstica de Sant Joan (24 de juny), des de l’any 1999. En aquestes dos festes, organitzades amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany i la participació dels vesins de la zona, es pot gaudir i participar en l’exhibició de ball pagès, sonades de gaites, concursos pagesos i altres mostres de les arrels eivissenques, com són els ucs i brular el corn.

Fora de l’illa d’Eivissa, ha actuat a diversos indrets, destacant els viatges d’intercanvis culturals realitzats a Aurich (Alemanya), Les Preses (Girona), Ares (A Coruña), Vall d’Uixó (Castelló), Puerto Llano (Ciudad Real), Alhama de Múrcia, Mora (Toledo), Carlet (Valencia), Onís i Blimea (ambdues d’Astúries), i diverses actuacions a les illes de Mallorca i Menorca, com Esporles, Ciutadella o Vilafranca de Bonany el 2009.

Així mateix, Sa Colla de Can Bonet va ser l’encarregada de representar l’illa d’Eivissa a l’edició de FITUR de l’any 2007.

També ha estat l’encarregada de fer l’actuació de ball pagès a la Diada de les Illes Balears (1 de març), en diversos indrets: al Recinte Firal, a l’hipòdrom de Sant Rafel i a sa Coma (l’any 2011).

L’Associació Folklòrica Sa Colla de Can Bonet va ser guardonada el 3 de febrer de 2007 amb la Medalla de Plata de l’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany pels seus 25 anys d’activitat.

Per a la celebració d’aquest 25e aniversari, es realitzà una xacota pagesa el dia 10 de desembre de 2006, per a les festes de Can Bonet, amb ball pagès, cantadors, glosadors i sonadors. I el gener de 2007 (del 2 al 20) es realitzà una exposició de fotografies i altres records de la colla al molí d’en Simó (Sant Antoni).

5