FESTA PAGESA AL POU DES ESCARABATS (Buscastell)

Cartell-pou-Escarabats-2018b

Desconeixem el inici de ses ballades as Pou des Escarabats, marca la tradició que en aquest pou es feien el dia de Sant Joan (24 de juny). En l’illa d’Eivissa en l’actualitat es duen a terme mes de 50 ballades a pous i fonts organitzades per ses colles de ball pagès, amb col·laboració amb vesins i administracions públiques.

“Aquestes ballades se feien quan ja s’havien acabat les feines del camp i tenien una consideració social de festa important, sense cap ànim de lucre, i no calia que ningú hi fos convidat particularment, perquè tothom s’hi sentia convidat i cridat.

La ballada s’inaugurava amb un tron d’arma de foc, que ens recorda el sentit de protecció, de demanar que l’any que ve la collida no sigui més petita, que les aigües assegurin els sembrats i la collita per a tot l’any” Marià Torres Torres. Text extret del llibre “Antropologia d’Eivissa i Formentera, Mitologia, costums i festes”.

Foto-antigab

Foto Pou des Escarabats el 1987, de Guillermo Ferrer (Del llibre “Tardes de ballades a pous i fonts” de Joan Marí Tur)

Pou des Escarabats (font: “Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera”) TOPÒNIM: Antic pou comunitari situat al terme municipal de Sant Antoni de Portmany, a la vénda de Buscastell, a pocs metres del pont que hi ha a la carretera des Broll de Buscastell, on comença el camí que va as Broll, a mà esquerra.

CULTURA POPULAR: Aquest pou és carregat de llegendes: diuen que les seues aigües són encantades i que guarden una olleta plena de monedes d’or que una dona no va poder treure; altres conten que la seua aigua viva és un pont de contacte per acomplir el dijuni de Sant Llorenç, és a dir, per adquirir propietats curatives amb la saliva, per la qual cosa un infant de menys de set anys la nit de Sant Joan havia de recórrer set pous d’aigua per adquirir la propietat curativa, i aquest era un dels pous de la contrada.

Des de l’any 1999 sa Colla de Can Bonet vam recuperar aquesta ballada. Fa 19 anys, el diumenge posterior al dia de Sant Joan (24 de juny) feim sa ballada al pou des Escarabats. En aquesta ballada, organitzada amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany, el Consell Insular d’Eivissa i la participació dels vesins de la zona, es pot gaudir i participar en l’exhibició de ball pagès, sonades de gaites, jocs tradicionals i altres mostres de les arrels eivissenques, com són els ucs i brular el corn.

Aquest any 2018 sa festa serà el dia 1 de juliol a les 20.00h. Estau totshom convidat!

Recent Posts

Leave a Comment